Verwerking
Menu

Verwerking

Je hond is overladen en hoe ga je hier mee om? Dit is een vraag die door tien personen verschillend beantwoord zal worden. Het is een moeilijk moment in je leven, maar wanneer je aan een hond begint weet je ook dat er ooit een moment zal komen om afscheid te moeten nemen. Gelukkig denken we daar niet iedere dag aan, maar moeten we er wel bij stil staan wat we dan zouden doen. Er zijn geen regels over hoe dat je het verlies van je hond gaat verwerken. Dit is heel persoonlijk. De een kan er goed mee omgaan en denkt ik heb een paar fijne jaren met de hond gehad en hij had nu pijn dus het is goed zo. Anderen hebben er veel meer moeite mee en zijn helemaal uit hun doen. Het kan zijn dat je er vrede mee hebt, omdat de hond een bepaalde leeftijd heeft bereikt. Maar het kan ook zijn dat je hond op jonge leeftijd ziek wordt en dan is het toch moeilijker. Je wil niet dat je beestje pijn heeft, maar het kan wel zijn dat je hem al vroeg moet missen. De verwerking daarvan is dan vaak ook anders dan wanneer je hond al wat ouder is.

Honden gewend of niet?

Sommige mensen zijn echt met honden opgegroeid en zouden niet meer zonder kunnen. Maar er zijn ook mensen die geen idee hebben hoe het is om een hond te hebben of die het niet willen weten. Mensen die geen hond hebben vinden het vaak moeilijk om zich te verplaatsen in mensen die wel een hond hebben. Er moet daarom ook niet geoordeeld worden over mensen die moeite hebben met de verwerking van het overlijden van hun maatje. Een hond kan gezien worden als een extra lid van het gezin, maar anderen hebben de hond puur voor de bewaking. Het ligt ook aan de functie van de hond, welke band je hebt opgebouwd samen. Iedereen mag op zijn of haar eigen manier rouwen om de hond. Veel mensen stellen zichzelf een paar vragen als de hond is overleden, zoals mag ik wel verdrietig zijn als de hond is overleden? Ben ik wel normaal? Is het normaal dat ik zoveel huil? Je hoeft je niet te verantwoorden, zorg dat je het zelf kunt verwerken en doe dat vooral op je eigen manier!

Heftige gebeurtenis

Het is een heftige gebeurtenis als je hond er ineens niet meer is. Je gaat eerst door een rouwproces heen. Wil je wel of geen nieuwe hond? Wil je de hond begraven in de tuin of toch laten cremeren? Er zijn zoveel dingen waar je over na gaat denken en daar kun je ook de tijd voor nemen. Maar zorg dat je een beetje weet wat je wil, zodat je als het moment daar is, ook weet wat je wil. Afscheid nemen is niet leuk, maar houden van is ook loslaten.