Breng je hond naar Nederland
Menu

Breng je hond naar Nederland

Het is mogelijk om een huisdier uit een ander land naar Nederland te brengen. Daarbij moet je wel aan een vast aantal voorwaarden voldoen. Daarbij geldt bijvoorbeeld dat honden, katten en fretten tegen rabiës ingeënt moeten zijn. Maar wat de andere voorwaarden zijn, hangt af van het soort dier wat je hebt en uit welk land het diertje komt. Als je een ​​hond, kat of fret naar Nederland wil brengen uit een ander EU-land, dan zijn er een paar voorwaarden waar je aan moet voldoen:

  • Een dier moet minimaal 15 weken oud zijn.
  • Een dier moet op 12 weken oud ingeënt worden.
  • Als een dier is ingeënt moet je 21 dagen wachten voordat het dier naar Nederland mag komen.
  • Het dier moet gechipt zijn en moet een huisdieren paspoort hebben.

Het kan ook zijn dat je vragen hebt over het mee naar huis nemen van huisdieren vanuit het buitenland. Daarvoor kun je de NVWA contacteren.

Een ingevoerde hond registreren

Wanneer je een hond uit het buitenland naar Nederland wil halen, dan moet de hond binnen twee weken na aankomst in Nederland een chip krijgen en geregistreerd zijn. De chip wordt normaal gesproken geplaatst door de dierenarts, zij kunnen je ook adviseren hoe je het dier moet registreren.

Een dier vanuit een ander EU-land naar Nederland brengen

Ben je van plan om een ​klein knaagdier, konijn, vogel, vis, amfibie of reptiel naar Nederland te brengen vanuit een ander EU-land? Dan moet er een gezondheidscertificaat van een huisdier ondertekend worden door een dierenarts. Het kan zijn dat je een dier hebt van een beschermde soort, dan moet je controleren of dat het dier wel geïmporteerd mag worden. Dit wordt gedaan door CITES. Het is een internationale overeenkomst en deze regelt de handel in beschermde dier- en plantensoorten.

Een dier naar Nederland brengen vanuit een ander land

Wanneer je een dier naar Nederland wil brengen uit een ander land buiten de EU, neem dan eerst contact op met de NVWA. Zij kunnen je dan vertellen of dat het is toegestaan en aan welke voorwaarden je dan moet voldoen.